Berapa Bajet Masuk Rumah Baru?

Salam semuo..

Gua insyallah tahun nih masuk rumah baru..bilo ditanyo dengan pemaju kato dorang maybe pertengahan tahun dah boleh masuk..gua & wife memang dah tak sabar dah..

Excited memang la super excited..yer la rumah sendiri kan..dalam maso yang samo pening kapala jugak di buek nyer..yer la tak kan nak masuk kosong jer kan..

At least bendo2 asas macam pasang grill,kabinet dapur,lampu,kipas,wiring & langsir keno la buek kan..ini jer mau nak rm12k++..ini anggaran gua selepas ricky2 hargo..

Ini baru yang biaso2 jer nih..kalo yang grand2 mau cecah rm22k++..tak mampu den..budget ciput jer..huhu

Selain bendo2 asas tuh hati nih teringin la jugak nak pasang alarm system ke,auto gate ke,perabot baru sikit2 ke..wah bertambah sakit kapala gua..hehe

Tengok la nanti mano yang mampu gua buek la..mano yang tak mampu tuh perlahan lahan kayuh la kan..

Mesti ado antaro korang yang pernah masuk rumah baru kan? Berapo banyak fulus korang habiskan?

Published with Blogger-droid v2.0.4

38 thoughts on “Berapa Bajet Masuk Rumah Baru?

  1. ariana

    Tahniah! Tentu x sabar nak pindah..akak pasal budget, sori tak tau sgt..semua serah kat Boss..hehe.tapi, tak semua dibuat serentak..mana yg penting mcm grill didulukan..pastu baru lah wat auto gate dan pasang cctv..sebab penting gak tu utk keselamatan kan..

    Reply
  2. Mr.Clive

    hahaha
    u’ll be fine bro… :)

    nanti kalau da pindah tu,ambik la gambar rumah baru tu…hehe… :D

    tapi mahal jugak la ea modification tu…hmm hmmm…

    Reply
  3. YaYaNsMuM

    ym dh almost Sethn masuk umah sndri. Bajet?huhu, pening woo, ckp awal2.kne pulak kitorang ari tu masuk duit mmg ke laut.erm.buat yg ptg jelah dulu.psg grill pn dah almost 3k.cabinet dapur, ym kemudian kan, tk pnting sgt pn lg.kipas+electrical stuff +upah wiring,ermm almost 5k ngkooo…dlm erti kata lain, pentingkn apa yg lebih penting dahulu.yg lain slow2, ada duit bleh buat kemudian.jgn sebab nk cntikkn umah bergadai sana sini,hutang pulak bertmbh2.huhu.gud luck ye

    Reply
  4. whitecappuccino

    memang teruja nak masuk rumah baru sendiri..erm lupa la budget dulu tapi takpe..pelan2, bila masuk rmha baru semua nak yg baru..biasa la tu.

    Reply
  5. Acik Erna

    kalau kita masuk je tak buat apa2 memang senang ..tapi kalau nak buat semua tu..memang kena buat persediaan.
    acik dulu..lambat masuk rumah sendiri.
    sebab nak sambung dapur sikit..kalau dah duduk susah nak kena keluar sewa rumah lain dulu.dah sambung baru paang kabinet.

    Reply
  6. Mamamya

    m’ikut pengalaman akak la…klu nak buat complete (mcm yg papa mifz senaraikan tu) mmg m’cecah 20K.. tp dulu2 akak x buat semua sekaligus..buat mana yg penting dulu m’ikut kemampuan.

    akak dulukan grill,kabinet dapur (malas nak kemas umah 2-3 kali sbb bila buat kabinet mmg b’habuk satu umah),pasang lampu/kipas/air-cond dan yg penting2 lah…

    klu auto gate or alarm sysytem tu kemudian pun x per…

    Reply
  7. Patrick Star

    tahniah bro, bakal masuk umah baru. perlahan lahan kayuh…buat yg asas dulu..

    btw saya dah review blog anda di alexa.. harap sudi2 laa review blog saya balik..

    Reply
  8. Huda

    kita pun nak masuk rumah baru dalam bulan april atau mei nanti..tinggal tunggu masuk elektrik dan air je..sekarang pun dah kira-kira bajet, hmm, dalam 15k adalah diperlukan pasal nak ubah certain part tapi tak boleh la semua, amik yang penting je dulu..

    Reply
  9. Mama Adam

    masuk rumah baru mmg pakai byk duit. pastu dh alang2, mesti nk yang elok kan? mesti mahal kan?

    so, priority kan dulu…… nk wat sekali gus, adoiiii!!! bukan jutawan :)

    Reply
  10. mama irfan

    wah bestnya… papa mifz beli umah area mn? brapa harga… please shared… mama irfan pon tgh mencari umah skang ni

    Reply
  11. LadyBird

    seronoknye.. mcmn ek perasaan nk ade rumah sendiri? :D mesti teruja.. x sbr2 lady nk rs jugak.. tp perjalanan kehidupan lady msh panjang.. huhuhuhu

    Reply
  12. KhaiRin : anies

    xpenah msk rumah br tp renovate rumah ada la..tp sblm renovate tu da bli brg2 n letak kt umah sewa..smbl2 tu kumpul duit sket2 sblm msk dlm ‘rumah baru’

    Reply
  13. Pok Amai-Amai

    Org tua sy, pindah umah dlm 5-6 thn lepas. Taklah bt major reno. Cume kabinet dapur. Simen dpn + tiles. Tukar entrance gate. Reno sket dapur. Habis rm30k. Tu pun minor2 je. Heheheh…

    Reply
  14. norhidana

    wah2 umah baru udah mau siap…
    jwbnyer kene simpan dr skrg bajetnyer nih…msti xcited nk yg baru je kan

    Reply
  15. Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY

    mmg excited nak masuk umah baru, lebih2 lagi umah sndiri kan..

    xpe buat ikut kemampuan kita, buat yg penting2 dulu mcm grill, lampu, kipas sumo tu..kalau ado budget lebih baru tambah ape2 yg patut..

    eija ni dh 3 thn dok umah sendiri kabinet dapur pun x dapat2 lg buat ni..budget asik x cukup jerk ..huhu

    Reply
  16. Aziela

    Budget sebenarnya nak kena tengok keluasan rumah, berapa tingkap dan pintu (untuk grill dan langsir), berapa point lampu dan kipas, aircond nak pasang berapa.. Tapi, apa2hal pun, mcm akak dulu, abt 2 years ago, jalankan yg penting dulu. Pasang grill, buat langsir (takut org skodeng), and pasang lampu n kipas. Aircond pasang kemudiannya bila ada bajet lebih. Oh yer, sebelum masuk, mintaklah wiring punya org buat internal wiring utk autogate dan air cond sekali. Tak yah susah2 nak pecah2 dinding lantai lagi. Bila ada duit sket, baru sambung dapur sket. Ada duit lagi, baru pasang tiles kat porch. Semuanya ikut peringkat2 dan kemampuan. Kalau sekali harung, bukan setakat botak, kepala ikut pecah dikk..

    Reply
  17. Izan Ishak

    blm ada pengalaman masuk rumah sendiri. tapi rasanya yang penting kena didahulukan. terpulang juga pada bajet yang ada kan.

    Reply
  18. ikatankasihku

    memang beriban riban habih..lagi besar umah, lg banyak bajetnyer..semua brg dah makin mahal skrg ni….sobar je lah

    Reply
  19. Teratak Hami

    Puncak Alam ye? Teres / apartment? Eh, eh … baru perasan, autogate sure teres la kan:-)

    Budget dalam 15k pun ok. Yg penting buat grill dulu, Lpeas tu kalau nak buat plaster siling / kitchen cabinet. Yg lelain tu kendian hari boleh.

    Reply
  20. Fabulous Me

    Tahniah.

    Buek perlahan2.. Yang wajib mcm grill tuh wajib la didulukan.. Yg nak melawa n memudahkan tuh buat la bulan demi bulan.. Catu 1 per 1. Sronok sbenar eh duit tak berape byk ni.. Hihihihi rase feel eh lain mcm sket. Klu ado semuo dah jadi tak raso usoho tuh.. Laei 1 grill tuh nak posan jgn yg lawa2 bona.. Sobab eh kwsn rmh ese ni dah top org dtg mencurik sonang bona masuk sobab grill tu die sepak je dah boleh patah. So sblm msuk elok la riki2 lagi dan lagi. Bia simple janji kuek(kuat) Skrg yg ctk tuh x kuat.

    Yg power gate tuh memule rase mcm nk buat nanti2.. Tapi kesan kemalasan kian meninggi bile lagi penat nak turun bkk gate time hujan lebat.. Ades! Ese dah biaso ddk rumah tinggi2 kat klumpo. Xde gate. Huhuhuhuhu. Skrg dh kwin ddk rmh bwh bru tau camno raso..

    Sorry pjg lebor..

    Reply
  21. intan_blur

    12k??? mak aiiihh..mahalnye kan..yela..lagi2 zaman skrang..adoiii.kene kumpul duit dr skrang nih..
    utamakan yg mane dulu..jgn buat skali arung..kang terasa duit tu mengalir ngan laju..hehehhe

    Reply
  22. mama aini

    salam .. ehem bestnya dpt pindah ke rumah sendiri kan !!..yg penting sekali grill(utk keselamatan)..perabut gunakan yg lama dulu ke, gate juga gunakan yg disediakan dulu..duit itu blh dibelikan barang2 yg lbh perlu..

    Reply
  23. Bitt (double IS)

    kalau saya jenis ikut step dan timeline gak..dari kosong terus bersampah gituw..hahahaa

    1st buat yg basic2..then 2 bulan duduk baru install keperluan…dan seterusnya…cuma nak pesan…plan elok2 la papa mifz senaraikan dan ikut budget yg ado…sebabnya kalau beli murah punya barang contoh sink…kalau beli yg murah kualiti non ado…tak sampai 1tahun pakai boleh bocor susah…makan cabinet bagai…

    sikit2 lama2 complete la semuanya…sampai la ni saya wardrobe master bedroom pon tak buat lagi sebabnya ongkos tak cukup pastu bak kata laki ku nak yg bagus2 jek! ahahhahhaa then lepas satu kejadian berlaku baru la dia berfikir panjang sikit…so better as your wife sebab pompuan ni teliti dan detail skit :)

    Reply
  24. Afzainizam

    ohhhh masuk ajer rumah macam macam benda na renovate… paling nak buat kabinet dapur.. tu yang mahal

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy balut cover door panel kereta

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge